DEELNEMERS ONDERZOEK NAAR EEN KEUZEHULP GEVRAAGD

Ben of ken jij iemand die werkzaam is in het voorveld van de jeugdhulpverlening? In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Jeugdinstituut doet PI Research onderzoek naar een keuzehulp die u als professional kunt gebruiken om samen met ouders en jongeren gemakkelijker, sneller en transparanter te beslissen over passende hulp. Voor dit onderzoek zijn wij opzoek naar deelnemers die werkzaam zijn in het voorveld van de jeugdhulpverlening (CJG, buurtteam, wijkteam, sociaal team, OKT, etc.). 

Wat ga je doen?
Je komt 1,5 dag naar een locatie in Utrecht of Amsterdam waar je met een collega(-professional) a.d.h.v. rollenspelen de wijze van besluitvorming met en zonder keuzehulp analyseert. Ook krijg je een training in het gebruik van de keuzehulp.

De vergoeding bedraagt €750 per deelnemer.

Hierbij willen we u uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek waarvoor wij professionals zoeken die in het voorveld van de jeugdhulpverlening (CJG, buurtteam, wijkteam, sociaal team, OKT, etc.) werkzaam zijn. Het gaat om een onderzoek naar een keuzehulp die u als professional kunt gebruiken om samen met ouders en jongeren gemakkelijker, sneller en transparanter te beslissen over passende hulp.

Voor professionals is het nemen van beslissingen over passende hulp niet eenvoudig. Als generalist worden zij geacht om over een verscheidenheid aan problemen goede inschattingen en analyses te kunnen maken. Dit vraagt om up-to-date kennis op een heel breed gebied. De keuzehulp ondersteunt hen door deze kennis te bieden en geeft een antwoord op verschillende vraagstukken van jeugdprofessionals, zoals:

  • Hoe maak ik een goede inschatting van de aard en ernst van problemen, zodat ik op basis daarvan kan afwegen welke ondersteuning ik zelf kan bieden en waarvoor ik (een collega met) specialistische expertise moet bijschakelen?;
  • Hoe draag ik zorg voor een gezamenlijk besluitvormingsproces samen met ouders en jongere?;
  • Hoe zorg ik voor inzet van passende hulp die het beste antwoord is op de vraag, gebaseerd op recente en actuele kennis en daarmee voor evidence-based practice?

Deze keuzehulp is door verschillende universiteiten en jeugdhulpinstellingen samen met professionals, ouders en jongeren ontwikkeld. In het huidige onderzoek gaan we na hoe professionals het ervaren om de keuzehulp te gebruiken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en PI Research en wordt gesubsidieerd door ZonMW.

Wie zoeken wij voor dit onderzoek?:

  • 40 professionals die werkzaam zijn in het voorveld van de jeugdhulpverlening (CJG, buurtteam, wijkteam, sociaal team, OKT, etc.) en verantwoordelijk zijn voor de toeleiding naar de jeugdhulpverlening.
  • Professionals met minimaal een HBO- of WO-opleiding op het gebied van jeugdhulpverlening.

Wat gaat u doen?

  • U komt anderhalve dag naar PI Research
  • Aan de hand van rollenspelen analyseert u samen met een andere collega/professional (in tweetallen) de wijze van besluitvorming in verschillende adviesgesprekken. Enerzijds zijn dit gesprekken die zonder keuzehulp gevoerd worden en anderzijds gesprekken die met ondersteuning van de keuzehulp plaatsvinden.
  • U krijgt een training in het gebruik van de keuzehulp.

Wanneer?

U kunt meedoen aan één van de volgende vier groepen:

Groep 1:  Woensdag 8 november 2023            van tot 9.00-12.30

               Donderdag 30 november 2023         van tot 9.30-17.00

Groep 2: Donderdag 23 november 2023          van tot 9.00-12.30

              Donderdag 7 december 2023            van tot 9.30-17.00

Groep 3: Woensdag 17 januari 2024                van tot 9.00-12.30

              Woensdag 31 januari 2024                van tot 9.30-17.00

Groep 4: Donderdag 18 januari 2024              van tot 9.00-12.30

              Donderdag 1 februari 2024               van tot 9.30-17.00

Let op per groep kunnen maximaal 12 professionals deelnemen.

Wat levert het u op?:       

  • Een vergoeding van €750 per deelnemer.
  • Als eerste inzicht hebben in de bruikbaarheid van en het werken met de keuzehulp voordat deze landelijk geïmplementeerd gaat worden.

Belangrijk:

U mag niet eerder aan het onderzoek naar de beslisboom ‘Externaliserende gedragsproblemen’ hebben meegedaan.

We hopen dat we met bovenstaande informatie de belangstelling hebben gewekt om aan het onderzoek deel te nemen. Mocht u nog vragen hebben, dan horen we dat natuurlijk graag. U kunt contact opnemen met Rena Eenshuistra: r.eenshuistra@piresearch.nl of 06 43 37 62 94. We hopen zo snel mogelijk een reactie van u te mogen ontvangen. Mocht u collega’s hebben die mogelijk geïnteresseerd zijn: zij zijn ook van harte uitgenodigd zich aan te melden voor dit onderzoek.