(Speciaal) Onderwijs
PI Research verricht onderzoek en traint professionals in de uitvoering van effectieve gedragsinterventies en competentiegericht werken.
Het PO-VO adviesteam met orthopedagogen (Generalist), psychologen (GZ, School- en K&J), maatschappelijk deskundigen en kinderpsychiater biedt handelingsgerichte diagnostiek, advies en begeleiding aan leerlingen die vastlopen in het primair of voortgezet onderwijs vanwege sociaal-emotionele en gedragsproblematiek en (vermoedens van) psychiatrische problematiek.
Bekijk hier het filmpje over het PO-VO adviesteam
Klik hier voor het aanmeldformulier voor het Primair onderwijs
Aanmeldingen voor Voortgezet onderwijs kunt u doen via LISA.
Klik hier voor het toestemmingsformulier
Klik hier voor de flyer met informatie over het PO-VO adviesteam
meer lezenSWPBS is bedoeld voor alle scholen die behoefte hebben aan een schoolbrede aanpak van gedrag om een veilig en positief schoolklimaat te creëren dat het leren bevordert. De aanpak laat positieve effecten zien bij leerlingen, leraren en andere medewerkers van school.
meer lezenBeter bij de Les is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar die op de basisschool problemen ondervinden met hun executieve functies. Executieve functies zijn de regelfuncties van het brein. Het gaat bijvoorbeeld om functies als het werkgeheugen, aandacht en concentratie, plannen en controleren en impulscontrole. Beter bij de les is een individuele training en is een bewezen effectieve methode.
meer lezenAlles Kidzzz is een bewezen effectieve individuele training voor kinderen van 9 tot 12 jaar, die vaak boos zijn en veel ruzie hebben op school. De training heeft als doel het kind sterker te maken in sociaal gedrag en zelfcontrole. Hierdoor verminderen de ruzies en boosheid.
meer lezenHoe ga je om met stress binnen het onderwijs?
De ervaren stress in het onderwijs is de laatste jaren toegenomen. De druk op leerkrachten is o.a. verhoogd door inclusief onderwijs, het leerkrachtentekort, meer focus op differentiatie en de aandacht voor kansenongelijkheid. Leerlingen ervaren eveneens in toenemende mate mentale druk (o.a. vanwege prestatiedruk, druk vanuit social media en zorgen over de toekomst met betrekking tot klimaat, huisvesting en bestaanszekerheid). Aandacht voor de mentale gezondheid van leerlingen en leerkrachten is een belangrijk topic. Maar wat helpt in het vergroten van het welbevinden en het omgaan met en verminderen van stress? Hoe ga je op een effectieve manier om met stressvolle situaties?
Tools4School is een gedragstraining die op school wordt uitgevoerd met actieve betrokkenheid van docenten en ouders. De interventie is gericht op het versterken van vaardigheden en prosociaal gedrag bij risicoleerlingen én het versterken van het geven van doeltreffende feedback door docenten.
meer lezenTraumasensitief onderwijs gaat over het bekijken van het gedrag van de ander door een zogenaamde traumabril. Hierbij interpreteren we ongewenst gedrag als een vraag om hulp: “Help mij mijn stress te verminderen”. Stress verminderen gaat via het aanleren van vaardigheden die de veerkracht vergroten. De school is bij uitstek een plek waar kinderen en jongeren hun vaardigheden vergroten en verstevigen. Voor leerlingen met een chronisch verhoogd stressniveau is het aanleren van nieuwe vaardigheden extra belangrijk voor hun herstel en voor een succesvolle schoolgang. De scholing Traumasensitief Onderwijs (TSO) maakt onderwijsprofessionals bewust van de kennis en vaardigheden die zij al hebben om de veerkracht van hun leerlingen te vergroten en daarbij te kijken welke interventies zij als schoolteam nog meer zouden kunnen inzetten. Hiermee dragen schoolmedewerkers bij aan een gezonde ontwikkeling van alle leerlingen.
In deze workshops gaan deelnemers (leerkrachten, docenten, intern begeleiders, zorg-coördinatoren en andere onderwijsprofessionals) aan de hand van eigen casuïstiek op zoek naar het antwoord op de vraag waarom leerlingen doen wat ze doen…. en daarbij ook waarom wij zelf doen wat we doen.
meer lezenHandelingsgericht Werken (HGW) is een manier om in alle lagen van de schoolorganisatie, inclusief de ouders, afgestemd onderwijs en ondersteuning te kunnen bieden aan alle leerlingen. Met HGW kan het onderwijs beter afgestemd worden op de onderwijsbehoeften van de leerlingen, door het vergroten van de kennis en de vaardigheden van het hele schoolteam en de actieve betrokkenheid van ouders. Het biedt een gemeenschappelijke ‘taal’ om te communiceren.
meer lezenSPRINT - Signalering van en PReventieve INTerventie bij gedragsproblemen - is bedoeld voor kinderen uit groep 4 t/m 8 die gedragsproblemen laten zien. Doel is vroegtijdig signaleren en interveniëren om te voorkomen dat het gedrag van deze kinderen zich ontwikkelt tot ernstiger en hardnekkig probleemgedrag.
meer lezenHandelingsgericht Observeren is een methode waarbij het gedrag van kinderen wordt onderzocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de principes uit het Handelingsgericht Werken, Oplossingsgericht Werken en Pedagogische Tact. De methode biedt uitkomst voor leerlingen die zich risicovol lijken te ontwikkelen, maar voor wie de aard van de gewenste hulp niet duidelijk is.
meer lezenKlassenmanagement voor het PO en VO is een effectief instrument om het handelen van leerkrachten goed aan te laten sluiten bij de verschillende ondersteuningsbehoeften van leerlingen en de regie in de klas te behouden. Het bevordert de zelfstandigheid van leerlingen en leidt tot efficiënter werken voor leerling en leerkracht.
meer lezenHet PI-dictee wordt sinds jaar en dag gebruikt in het basisonderwijs. Het dictee wordt niet alleen gebruikt om een inschatting te maken van het niveau van spellingvaardigheid van leerlingen, maar ook om tijdig te kunnen signaleren wanneer er sprake lijkt van een spellingachterstand.
meer lezen